Asi každý by si přál mít přímo u domu vlastní bazén. Je to velice užitečné, jelikož člověk pak nemusí chodit nikam kdovíjak daleko na plovárnu, případně k rybníku či nedaleké řece. Vše má jako na dlani pár metrů od své postele. Z tohoto pohledu je samozřejmě vybudování bazénu rozhodně dobrým počinem, nicméně jsou zde i negativa. Tím největším je samozřejmě cena, která se může vyšplhat na desítky ale stovky tisíc korun. To není částka, jež by si mohl kdokoliv dovolit zaplatit. Pravda, existují i levnější nadzemní bazény, které se dají sehnat za hubičku. Ty však postrádají jak atraktivitu, tak i dostatečnou velikost. Jednoduše řečeno, pro dospělého člověka moc nejsou. Alespoň tedy chcete-li plavat.

Sprcha

Proto také majitelé zahrad, kteří hledají nějakou formu venkovního osvěžení, už nesahají automaticky po katalozích s bazénem, ale snaží se vybírat přeci jen trochu obezřetněji. Dobrou volbou může být třeba solární sprcha https://www.chlorito.cz/solarni-sprcha, jenž je nekonečně levnější, ovšem může víceméně plnit stejnou úlohu jako bazény – tedy poskytovat osvěžení v horkých letních dnech.

Cena je samozřejmě velký lákadlem. Pro většinu lidí je rozdíl několika desítek tisíc korun skutečně podstatný. Zatímco za sprchu dáte jen něco okolo sedmi až deseti tisíc korun, bazén může stát i násobně více. Navíc bazén nemůže fungovat třeba i jako zahradní hadice. Sprchy tohoto typu jsou výhodné i v tom, že se o ně nemusíte příliš starat. Krom pravidelného doplňování vody jsou víceméně soběstačné a není potřeba okolo nich nějak zásadně poletovat.

Sprchová hlavice

Fungují jen za slunečního světla

Již z názvu je jasné, že sprchy berou energii potřebnou na svůj provoz ze slunečního světla. během jarních, a hlavně letních dnů jsou vysoce efektivní a dokáží fungovat na sto procent. Jakmile však slunce zaleze, nejsou zase tak výkonné a mohou trochu zlobit. Proto se nepoužívají na podzim a dále, jelikož prostě nemají šťávu.